artefiera
Note pe marginea unei vizite la ArteFiera
October 16, 2017
Show all

Șocul de artă contemporană

arta

De la vizita la numărul mare de bienale este evidentă încercarea de arta de a face inteligibilă o lume care astăzi, ca niciodată mai înainte nu a fost caracterizată prin prezența de opere de artă. Acestea sunt arta de a menține, deoarece promite? Ceea ce așteptăm de artă să ne dea? Dar, doar pentru că acesta trebuie să fie noi, arta în curând devine caducă.

arta

În introducerea broșurii din 2001 Das O der Moderne (îmbătrânirea modernitate Peter Bürger, referindu-se la eseu de Adorno pe muzicale de avangardă din 1973, a întreprins o încercare de discuție critică: “modernității artistice, probabil a pierdut un pic de determinare a acesteia în ceea ce privește adversarii?”. Încercarea a rămas fără răspuns. Atacul său asupra artei moderne nu a reușit deoarece autorul lipsit de pasiune, care este fundamentală pentru acest aspect al nebunia de artă contemporană, în care ne bălăcim, când limitele sunt depășite; un pic ca Daniel Buren, care în anii Șaizeci folosit benzi ca un instrument pentru a analiza capacitatea noastră de percepție, dar asta pentru Bürger au fost “bucăți de pânză” și asta este. Atunci când vorbim despre realitatea și efecte este întotdeauna o chestiune delicată. Deși Bürger nu face parte din grupul deținut de artă contemporană, întrebarea lui a fost cu siguranță justificată și necesară, la fel de provocatoare. Și încă mai este și astăzi.

Înăbușit de vechii maeștri

maestrii
Astăzi, ca niciodată înainte, arta a fost spus de interne a companiei, astfel încât de bună voie. În luna septembrie am asistat la deschiderea unui număr incredibil de artă bienale peste tot în lume, de la chinezi din Chengdu spre Lyon, intitulat “Une teribil beauté est născută”; apoi, Moscova Bienală, întreținută de Peter Weibel cu “Rescrierea Lumi”, de la Istanbul, cu sale programatice bienalei, “fără Titlu”, uimitor bienalei de la Beijing, și în cele din urmă, inima de toate bienale, care este, deja deschisă din iunie, la Venetia, unde ezoterice caracteristici ale expoziției “ILLUMInazioni” întreținută de Bice Curiger. Artiștii expuse nu conta, modelele sunt de obicei, dar nu conștienți de ea. Artă contemporană dă naștere la o rată uimitoare, un canon de cultură.
Vizita bienală, întăresc această impresie: arta contemporană și-a pierdut sensul de prezent. Dobândirea mărturii de artă modernă sau incomode cu vechilor maeștri pentru că ne explica ce este sensul cuvântului “contemporan”.

În Veneția, trei gigantic picturi de Tintoretto au avut sarcina de a explica aspectul actual și vizionar al nostru scena artei contemporane. Arta contemporană este atât de înăbușit în așa fel încât acesta poate regret doar, ceea ce nu este benefic chiar și pentru lucrări de acest extraordinar pictor Jack Goldstein. Lyon Alberto Giacometti este surprinzător amestecat cu alte: portretele sale sunt agățate într-o cameră de lângă chipuri grotești, în culori pastelate Marlene Dumas și fire lungi de lână de Cildo Meireles, care face dificil pentru trecerea, și se încheie la colț în perie de o mătură. Pentru că arta contemporană este atât de puțin conștient de sine? Sau poate că acest amestec este un semn că ne îndreptăm într-o nouă eră?

Arta moderna

 

moderna
În 1991, când a fost inaugurat, Museum für Moderne Kunst, Muzeul de artă modernă de la Frankfurt, acolo a fost o foame de artă, afaceri curente. Apoi a fost dominată de credință, susținută de învățăturile simulări și semiotică de orice fel, că mintea a fost diferit de trecut, deoarece acesta este radical diferit, în fapt, că acest lucru necesită un cu totul alt fel de concepte: în fapt, mult-venerat prezent a devenit trecut într-o manieră la fel de brusc la fel de lumesc ca artă modernă, Picasso, Duchamp și Warhol, sau chiar, să ne gândim la sloganul de colorat Barbara Kruger, care a intrat de inovatoare pentru viteza cu care au fost, inclusiv, cum ar fi “e o lume mică, dar nu și dacă trebuie să curățați-l” (1990). Aceste linii spirituale joacă astăzi ca o glumă, uzate. Era digitală, cu toate acestea, el susține că cei care lucrează spre un efort similar de reflecție, în sensul de a o reevaluare din prezent.

Ceea ce pare astăzi, din punct de vedere social? În primăvara anului trecut, a fost afișat în Dubai, munca unui artist egiptean, care este un poster de Mubarak, în timp ce este distrus de un băiat, care, la rândul său, poartă un tricou cu emblema de Facebook. Pictura, Facebook, Mubarak se amestece unul în celălalt și dea viața pentru o frumoasă și mare confuzie. Arta în sine în fața acestui amestec sălbatic, întrerupt de la ceva, și nu înțelege că nu poate fi nici “dincolo” de această lume digitală: sarcina lui, au învățat Marshall McLuhan și Jean Baudrillard, este de a se opune în mod critic în acest domeniu, exercitarea critică imagini, ceea ce astăzi, din exterior, ca un adversar, este imposibil de a face. De ce necesitatea de a acționa din interior. Când arta a internalizat istoricitatea ei, recunoscandu-l ca “modern”, ostilitate între pictură și fotografie, instalații și sculptura sunt întotdeauna, în mod inevitabil, anacronic, pentru că tot ceea ce a existat deja o dată, produse artificial, în scopul de a da o justificare a existenței și a acțiunii.

Comments are closed.